Technik żywienia i usług gastronomicznych

Specjalność: doradca dietetyczny z elementami fitness

ZGotuj z nami Swoją przyszłość!

GASTRONOM – kierunek smakowity, że palce lizać!


Opis kierunku kształcenia

Technikum żywienia i usług gastronomicznych ze specjalnością doradca dietetyczny z elementami fitness to szansa na zdobycie zawodu z przyszłością, dającego duże możliwości rozwoju, cenionego, atrakcyjnego i poszukiwanego na rynku pracy.
Profil ten jest propozycją dla osób:
  • z pasją do gotowania,
  • lubiących przygody ze sztuką kulinarną,
  • dbających o zdrowy styl życia,
  • stawiających na racjonalne odżywianie,
  • zainteresowanych różnymi formami aktywności fizycznej,
  • kreatywnych, odpowiedzialnych oraz lubiących pracę z ludźmi.
języki obce
  • język angielski
  • język niemiecki
  • język angielski zawodowy w gastronomii
Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Kwalifikacje
  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Zajęcia rozwijające zainteresowania
  • Edukacja dietetyczna i sportowa

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybierając ten kierunek nauczysz się:
  • sporządzać    potrawy i napoje zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania oraz estetycznego ich podania, 

  • posługiwać się nowoczesnymi maszynami, urządzeniami i technikami stosowanymi w gastronomii, 

  • dbać o zdrowie i dobre samopoczucie w oparciu o zasady racjonalnego odżywiania i aktywności fizycznej, 

  • planować i oceniać jadłospisy, 

  • obliczać wartość energetyczną i odżywczą potraw oraz posiłków, 

  • planować żywienie w profilaktyce chorób dieto zależnych i cywilizacyjnych,  

  • nakrywać stoły i obsługiwać gości, 

  • planować i organizować różne przyjęcia okolicznościowe, 

  • być kreatywnym i przedsiębiorczym w działaniu.

Co możemy Ci zaoferować?
  • udział w projekcie Erasmus+ „Z Krynicy-Zdroju do Europy podboju”, umożliwiającym wyjazdy na zagraniczne staże zawodowe,
  • liczne kursy i szkolenia zawodowe w ramach projektu Unii Europejskiej z zakresu carvingu, barmana, dietetyka, baristy, kucharza małej gastronomii, prawa jazdy kat. B,
  • współpraca z Hotelem Krynica w ramach umowy patronackiej,
  • uczestnictwo w zajęciach Małopolskiej Chmury Edukacyjnej,
  • udział w ciekawych wycieczkach dydaktycznych, poszerzających horyzonty zawodowe,
  • czynny udział w pokazach i warsztatach kulinarnych prowadzonych przez doświadczonych i cenionych szefów kuchni,
  • przygotowanie i udział w olimpiadach przedmiotowych oraz konkursach kulinarnych,
  • zajęcia w pracowni gastronomicznej i obsługi konsumenta, wyposażonych w nowoczesny sprzęt i urządzenia,
  • wykształcona kadra nauczycieli przedmiotów zawodowych, posiadająca uprawnienia egzaminatorów OKE oraz podnosząca swoje kwalifikacje zawodowe,
  • wysoka zdawalność egzaminów zawodowych,
  • podejmowanie inicjatyw promujących zdrowy styl życia, 
  • bogata oferta atrakcyjnych praktyk i staży zawodowych organizowanych w renomowanych hotelach, pensjonatach i restauracjach na terenie Krynicy-Zdroju i Muszyny,
  • przyjazna i życzliwa atmosfera nauczania.
Możliwości zatrudnienia
  • dietetyk w szpitalach, sanatoriach i centrach odnowy biologicznej,

  • kucharz, a w miarę rozwoju, szef kuchni  w  restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych,

  • intendent w placówkach szkolno-przedszkolnych,

  • doradca żywieniowy  w siłowniach, klubach fitness, Spa,

  • menager  do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,

  • kelner, barman, barista,

  • organizator  imprez okolicznościowych,

  • własna działalność gospodarcza.

Możesz również kontynuować naukę na studiach wyższych o kierunku dietetyka, technologia żywności, czy też żywienie człowieka.

Przykładowe przedmioty
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem

  • Zasady żywienia

  • Działalność gospodarcza w gastronomii

  • Organizacja produkcji gastronomicznej

  • Usługi gastronomiczne

  • Pracownia gastronomiczna

  • Pracownia obsługi konsumenta

  • Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej

Z ŻYCIA KLASY

technikum-gastronomiczne (1)
Zobacz więcej zdjęć