Technik żywienia i usług gastronomicznych
Specjalność: doradca dietetyczny z elementami fitness
ZGotuj z nami Swoją przyszłość!
GASTRONOM – kierunek smakowity, że palce lizać!
Opis kierunku kształcenia
Technikum żywienia i usług gastronomicznych ze specjalnością doradca dietetyczny z elementami fitness to szansa na zdobycie zawodu z przyszłością, dającego duże możliwości rozwoju, cenionego, atrakcyjnego i poszukiwanego na rynku pracy.Profil ten jest propozycją dla osób:
- z pasją do gotowania,
- lubiących przygody ze sztuką kulinarną,
- dbających o zdrowy styl życia,
- stawiających na racjonalne odżywianie,
- zainteresowanych różnymi formami aktywności fizycznej,
- kreatywnych, odpowiedzialnych oraz lubiących pracę z ludźmi.
języki obce
- język angielski
- język niemiecki
- język angielski zawodowy w gastronomii
Przedmioty rozszerzone
- język angielski
Kwalifikacje
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Zajęcia rozwijające zainteresowania
- Edukacja dietetyczna i sportowa
CZYTAJ WIĘCEJ
-
sporządzać potrawy i napoje zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania oraz estetycznego ich podania,
-
posługiwać się nowoczesnymi maszynami, urządzeniami i technikami stosowanymi w gastronomii,
-
dbać o zdrowie i dobre samopoczucie w oparciu o zasady racjonalnego odżywiania i aktywności fizycznej,
-
planować i oceniać jadłospisy,
-
obliczać wartość energetyczną i odżywczą potraw oraz posiłków,
-
planować żywienie w profilaktyce chorób dieto zależnych i cywilizacyjnych,
-
nakrywać stoły i obsługiwać gości,
-
planować i organizować różne przyjęcia okolicznościowe,
-
być kreatywnym i przedsiębiorczym w działaniu.
- udział w projekcie Erasmus+ „Z Krynicy-Zdroju do Europy podboju”, umożliwiającym wyjazdy na zagraniczne staże zawodowe,
- liczne kursy i szkolenia zawodowe w ramach projektu Unii Europejskiej z zakresu carvingu, barmana, dietetyka, baristy, kucharza małej gastronomii, prawa jazdy kat. B,
- współpraca z Hotelem Krynica w ramach umowy patronackiej,
- uczestnictwo w zajęciach Małopolskiej Chmury Edukacyjnej,
- udział w ciekawych wycieczkach dydaktycznych, poszerzających horyzonty zawodowe,
- czynny udział w pokazach i warsztatach kulinarnych prowadzonych przez doświadczonych i cenionych szefów kuchni,
- przygotowanie i udział w olimpiadach przedmiotowych oraz konkursach kulinarnych,
- zajęcia w pracowni gastronomicznej i obsługi konsumenta, wyposażonych w nowoczesny sprzęt i urządzenia,
- wykształcona kadra nauczycieli przedmiotów zawodowych, posiadająca uprawnienia egzaminatorów OKE oraz podnosząca swoje kwalifikacje zawodowe,
- wysoka zdawalność egzaminów zawodowych,
- podejmowanie inicjatyw promujących zdrowy styl życia,
- bogata oferta atrakcyjnych praktyk i staży zawodowych organizowanych w renomowanych hotelach, pensjonatach i restauracjach na terenie Krynicy-Zdroju i Muszyny,
- przyjazna i życzliwa atmosfera nauczania.
-
dietetyk w szpitalach, sanatoriach i centrach odnowy biologicznej,
-
kucharz, a w miarę rozwoju, szef kuchni w restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych,
-
intendent w placówkach szkolno-przedszkolnych,
-
doradca żywieniowy w siłowniach, klubach fitness, Spa,
-
menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
-
kelner, barman, barista,
-
organizator imprez okolicznościowych,
-
własna działalność gospodarcza.
Możesz również kontynuować naukę na studiach wyższych o kierunku dietetyka, technologia żywności, czy też żywienie człowieka.
-
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
-
Zasady żywienia
-
Działalność gospodarcza w gastronomii
-
Organizacja produkcji gastronomicznej
-
Usługi gastronomiczne
-
Pracownia gastronomiczna
-
Pracownia obsługi konsumenta
-
Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej