Technik hotelarstwa
Specjalność: steward/stewardesa z elementami sztuki barmańskiej

Zarezerwuj miejsce w ZSP Krynica
- szkole z tradycjami!
Profil ten jest propozycją dla osób:
- komunikatywnych,
- kreatywnych,
- pewnych siebie,
- wytrwałych,
- odpornych na stres,
- łatwo nawiązujących kontakt z ludźmi,
- uczciwych,
- umiejących słuchać,
- pracowitych,
- punktualnych.

języki obce
- język angielski
- język niemiecki
- język angielski zawodowy w hotelarstwie
Przedmioty rozszerzone
- język angielski
Kwalifikacje
- HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Zajęcia rozwijające zainteresowania
- Działalność usługowa w turystyce i hotelarstwie
CZYTAJ WIĘCEJ
-
promocji oraz sprzedaży usług hotelarskich,
-
obsługi gości w recepcji hotelu,
-
rezerwacji usług hotelarskich,
-
udzielania informacji turystycznej,
-
rozliczania kosztów pobytu w hotelu,
-
przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych,
-
przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
-
stosowania technik nakrywania stołu,
-
współpracy w zespole,
-
komunikacji interpersonalnej,
-
obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
-
prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Dodatkowo:
-
poznasz specyfikę pracy na lotnisku, pokładzie statku, obsługę terminali,
-
nabędziesz biegłości z zakresu savoir-vivre,
-
poznasz zasady serwowania posiłków w transporcie lotniczym i morskim,
-
odbędziesz zajęcia z wizażystką,
-
poznasz tajniki przyrządzania koktajli alkoholowych i bezalkoholowych,
-
nauczysz się używać shakera i innych urządzeń barmańskich,
-
Będziesz potrafił podać klientowi przygotowane przez ciebie koktajle.
-
udział w projekcie Erasmus+ „Z Krynicy-Zdroju do Europy podboju”, umożliwiającym wyjazdy na zagraniczne staże zawodowe,
-
liczne kursy i szkolenia zawodowe w ramach projektu Unii Europejskiej z zakresu carvingu, barmana, dietetyka, baristy, animatora czasu wolnego, pilota wycieczek, prawa jazdy kat. B,
-
współpraca z Hotelem SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju w ramach umowy patronackiej,
-
uczestnictwo w zajęciach Małopolskiej Chmury Edukacyjnej i współpraca z Wyższą Szkołą Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej,
-
udział w ciekawych wycieczkach dydaktycznych, m.in. Targi Horeca w Krakowie, Międzynarodowe Targi Turystyczne GLOBalnie w Katowicach, zwiedzanie lokalnej bazy hotelowej,
-
współpraca z Izbą Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego, Nowosądecką Izbą Turystyczną, Krynicką Izbą Turystyczną, Zrzeszeniem Szkół Hotelarsko-Gastronomiczno-Turystycznych oraz Polską Izbą Hotelarstwa,
-
przygotowanie i udział w olimpiadach przedmiotowych,
-
praca z wykorzystaniem Branżowych Symulacji Biznesowych REVAS i prowadzenie wirtualnego hotelu,
-
wyśmienita baza dydaktyczna z pracownią hotelarską, obsługi konsumenta, dwoma recepcjami oraz pokojem hotelowym o standardzie 4-gwiazdkowym,
-
wykształcona kadra nauczycieli przedmiotów zawodowych, posiadająca uprawnienia egzaminatorów OKE, pilotów wycieczek i przewodników beskidzkich, stale podnosząca swoje kwalifikacje zawodowe,
-
wysoka zdawalność egzaminów zawodowych,
-
podejmowanie inicjatyw promujących zdrowy styl życia,
-
profesjonalna obsługa imprez okolicznościowych na terenie Krynicy-Zdroju i okolic,
-
bogata oferta atrakcyjnych praktyk i staży zawodowych organizowanych w Hotelu Prezydent, Hotelu Krynica, Hotelu Czarny Potok Resort Spa & Conference, Hotelu Mercure Resort& Spa oraz wielu innych obiektach na terenie Krynicy-Zdroju,
-
przyjazna i życzliwa atmosfera nauczania.
-
w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach, schroniskach, kwaterach prywatnych,
-
w obiektach ruchomej bazy noclegowej, np. promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej,
-
w organach administracji samorządowej, zajmującej się usługami hotelarskimi,
-
w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach.
Możesz również kontynuować naukę na studiach wyższych lub prowadzić własną działalność gospodarczą.
-
Organizacja pracy w hotelarstwie
-
Działalność recepcji
-
Marketing usług hotelarskich
-
Podstawy hotelarstwa
-
Obsługa konsumenta
-
Technika pracy w hotelarstwie
-
Obsługa informatyczna w hotelarstwie