
Powiatowy Dzień Kultury i Sportu
30 listopada, 2023
Uzależnienie jest chorobą emocji
2 grudnia, 202329 listopada 2023 roku grupa gastronomiczna klasy III TG w Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Krynicy-Zdroju uczestniczyła w warsztatach kulinarnych w Dom Miodu i Wina w Muszynie. Pod czujnym okiem szefa kuchni Pana Bartka Horowskiego naszego absolwenta, młodzież na nowo odkrywała zapomniane smaki, przygotowując tradycyjne proziaki w nowoczesnej odsłonie, podawane na wzór pizzy. Okazało się, że te niepozorne placuszki z dodatkiem sody, zaskoczyły bogactwem dodatków, podkręcających😁ich niesamowity smak. Po daniu głównym- deser, w postaci tarty szarlotkowej podanej z aksamitnym sosem angielskim. Jak przystało na prawdziwy DOM wszystkie przygotowane potrawy uczniowie spożyli przy wspólnym stole, rozmawiając o zapomnianych przepisach i smakach, które zarówno szef kuchni, jak i Pani Renata-Gospodyni tego miejsca próbują ocalić od zapomnienia. Dzięki otwartości, życzliwości i gościnności uczniowie czuli się, jak w DOMU. Wszystko bez pośpiechu, przy znikających proziakach, rozpływającej się w ustach szarlotce, pysznej kawie i zapadającym powoli zmroku....
Opiekunem uczniów była Pani Małgorzata Sędzimir nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.