
Pilnujcie mi tych szlaków!
6 czerwca, 2024
Zakończenie roku szkolnego 2023/2024
21 czerwca, 2024W Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Krynicy-Zdroju trwa kulinarny konkurs na autorską potrawę z drobiu "Mi to smakuje" pod patronatem Karol Okrasa wybitnego szefa kuchni. To kontynuacja marcowego wydarzenia Szkolenia Kulinarnych Mistrzów, które odbyło się w Moja Krynica w Pijalnia Główna w Krynicy-Zdroju
W jury konkursu zasiadają: Grzegorz Krupa-szef kuchni Hotelu Intercontinental Warszawa oraz Restauracji #PlatterbyKarolOkrasa, Krzysztof Małocha-szef kuchni Heron Live Hotel, Andrzej Danielak Prezes Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu.
W ramach wydarzenia kucharze i zespoły restauracyjne zaprezentują swoje umiejętności i pomysły. Głównym zadaniem będzie opracowanie, a później wykonanie na żywo-autorskiej potrawy, która łączyć będzie innowacyjność, smak oraz możliwość praktycznego zastosowania w restauracjach.
Uczestnicy podzieleni są na dwie tury,
-w pierwszej turze gotują Bartłomiej Horowski- Dom Miodu i Wina, Wojciech Sekuła-Griselda, Karolina Trojanowicz-Belmonte Hotel Krynica-Zdrój i Ewa Major Aura, Belmonte Hotel Krynica-Zdrój
- w drugiej turze zobaczymy: Kingę Kulpę Restauracja Myśliwska, Bogusławę Wojciaszek Dom Weselny LIS, Tomasza Klimczaka Pensjonat Lira, Katarzynę Motyl Hotel Mercure Krynica Resort & Spa i Agnieszkę Janczy -Jasicówka.
Cieszy fakt, ze do rywalizacji przystąpili absolwenci naszej szkoły oraz przedstawiciele hoteli, z którymi podpisaliśmy umowy patronackie. W związku z tym kucharzom asystują uczniowie Technikum Gastronomicznego, a obsługą zajmują się uczniowie Technikum Hotelarskiego w Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Krynicy-Zdroju
Organizatorką konkursu jest dr Aneta Oleksy-Gębczyk-ANS.
Wśród gości znaleźli się #AnnaZubków z Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, przedstawicielka grupy "Drób i jaja" Copa Cogeca w UE oraz pomysłodawca projektu #AndrzejStawiarski.
Koordynatorem z ramienia szkoły jest Dorota Pacut nauczycielka przedmiotów hotelarskich, w pracach uczestniczą również Małgorzata Sędzimir i Joanna Sowa nauczycielki przedmiotów gastronomicznych oraz Damian Gubała nauczyciel przedmiotów hotelarskich..